Активности Викимедије Србије у априлу 2020. године

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Активности Викимедије Србије у априлу 2020. године

Ivana Madžarević
Alternate text

Активности Викимедије Србије у априлу 2020. године

Образовни програм

Одржан састанак Вики амбасадора, студената ангажованих на Образовном програму, који успостављају и јачају везу између образовне институције на којој студирају и Викимедије Србије.

Онлајн обука за наставнике основних и средњих школа

Одржана онлајн обука за наставнике основних и средњих школа, чланова Института за модерно образовање, о томе како могу да користе Вики алате за вредновање рада ученика током трајања онлајн наставе у школама.

Остварена сарадња са ОШ „Вук Караџић” из Крушевца

Остварена сарадња са ОШ „Вук Караџић” из Крушевца након одржане онлајн обуке у сарадњи са Институтом за модерно образовање.

Реализација још једног програма праксе

Започето је реализовање још једног програма праксе за студенте Филозофског факултета у Београду у сарадњи са Центром за развој каријере овог Факултета.

Одржана акција сређивања семинарских радова на Википедији

Одржана акција сређивања семинарских радова на Википедији. Циљ акције је био сређивање непроверених и лоше написаних радова од стране ученика и студената у оквиру Образовног програма Викимедије Србије.

 

ГЛАМ програм

Викимедија Србије је услед смањених активности у оквиру ГЛАМ програма, највећи фокус усмерила ка прављењу нове ГЛАМ брошуре, која ће ускоро бити представљена и обухватаће све важне аспекте програма и остварене успехе.

 

 

 

Подршка заједници

Организован међународни уређивачки маратон

Организован је међународни уређивачки маратон поводом Светског дана Рома на којем је учествовало 50 учесника са 19 језичких верзија Википедије. У оквиру маратона реализована је обука за особе које немају искуства у уређивању Википедије. Резултати пројекта приказани су међународној заједници на Wikimedia Space платформи.

Викимедија Србије подржала акције уредника Википедије

Викимедија Србије је подржала акције уредника Википедије и исте промовисала путем блога организације. Актуелне акције у априлу биле су Акција писања чланака о српским и југословенским глумцима и пројекат писања биографија на Википедији.

Нова опција на Википедији - менторство

Током априла је приказана и нова опција на Википедији - менторство. Програм менторства је креирао тим који се бави развојем заједнице у Задужбини Викимедија, а све у циљу боље комуникације међу уредницима, а нарочито са онима који започињу прве кораке на Википедији.

 

Радна група за израду стратегије одржала још један онлајн састанак

Радна група за израду стратегије је одржала још један онлајн састанак на коме је разматрала евалуацију тренутне стратегије и стретегије других огранака. Даљи кораци су креирање нацрта стратегије који ће бити доступан члановима заједнице за коментарисање, као и обављање анализа за потребе израде документа. 

 


_______________________________________________
Wikimediasr-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikimediasr-l