Активности Викимедије Србије у августу 2020.

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Активности Викимедије Србије у августу 2020.

Ivana Madžarević

АКТИВНОСТИ ВИКИМЕДИЈЕ СРБИЈЕ У АВГУСТУ 2020.

Преузми месечник


Образовни програм


Током августа није било реализације значајних активности, осим оних које се односе на прегледање семинарских радова из претходне школске године, рачунања метрика пројеката и планирања активности у новој школској години које ће се у првим месецима сигурно одвијати у измењеним околностима. 

Више о програму »ГЛАМ програм

Викимедија Србије и Удружење ликовних уметника Србије су потписали Меморандум о сарадњи. Представници Викмедије Србије су током састанка са Удружењем ликовних уметника Србије обишли Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић”, током чега су уговарали заједничке активности.

Завршен је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. Током реализације овог стажирања су покривене бројне биографије личности значајних за развој културе у целом свету, али и ослобођене фотографије из њихових приватних колекција које се сада налазе у Дому легата у Адлигату, чиме је јавност добила прилику да их боље упозна. Поред тога, Адлигат је приказао делове својих богатих колекција, попут писама Николе Тесле, магичне књиге племена Батак и тибетанских молитвеника. Током стажирања су написана 34 чланка, 28 их је допуњено, а 17 илустровано, док је постављено 451 фотографија и 3 економска водича са краја 19. и почетка 20. века. На Викимедијину оставу су постављене и фотографије легата Бранка Пешића, који је отворен 03. септембра ове године.

Одржана је прва самостална акција уређивања Википодатака која је трајала од 17. до 23. августа. 2020. године. Акција је подразумевала повећање података о културном наслеђу на Википодацима и остварено је 514 измена, 67 ставки је допуњено, док су 2 ставке направљене. Овом приликом, Викимедија Србије је припремила Увод у Википодатке и Упутство за уређивање Википодатака.  

Више о програму »


Подршка заједници 

Завршено је такмичење Вики чланци тражи илустрацију, годишња акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих пројеката. У акцији Вики чланци траже илустрацију, заједница Википедије на српском илустровала је 580 чланака на 21 Викимедијином пројекту.

Викимедија Србије ове јесени организује прво тимско такмичење на Википедији на српском језику, чији је циљ подстицање заједничког рада уредника и уредница, као и дружење и боље међусобно упознавање. Такмичење траје од 1. до 30. септембра, а организатори су пре почетка такмичења направили два тима уредника који ће се међусобно надметати. Тема такмичења је Географија, а тимови ће сваке недеље имати подтеме. Пријаве су дозвољене и током трајања такмичења.

На конкурс Викимедије Србије за годишње пројекте пристигло је највећи број пројеката до сада - чак 60. Комисија за одлучивање заједно са Управним одбором извршила је први и други круг селекције, а ускоро ће ови пројекти бити уврштени у званични годишњи план Викимедије Србије.

На ПССОХ конференцији која ће бити одржана 24. октобра, договорено је предавање представника Викимедије Србије, а тицаће се родне разноликости на Википедији.

Више о програму »


Вести из покрета

Arrow

ЦЕЕ конференција

Пријаве тема за ЦЕЕ конференцију 2020 која ће бити одржана онлајн трајале су до 31. августа. Припрему програма можете пратити на овом линку.

Accredited Online Colleges

Медији

Arrow
  • Медији су извештавали о отварању легата Војислава Илића Млађег у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, где су напоменули да ће се информације о легату, као и бројне значајне фотографије наћи доступне широкој јавности због реализације пројекта Википедијанац стажиста - Телеграф, Србија Данас.

Accredited Online Colleges

Кнеза Милоша 80

[hidden email]_______________________________________________
Wikimediasr-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikimediasr-l