[MediaWiki-l] Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[MediaWiki-l] Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

Pierre Labrecque
Hello,

 

I'm lost. L

 

Since 2 weeks, I experience some problems : the site runs very fast, and
suddenly runs slow for a couple of seconds (let say 15/20 seconds to load a
single page), then back to normal. When the problem occurs, I see this in
the Apache access.log (see line with error 408. Apache error for Request
time out.):

 

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:34 -0400] "GET /sites/mediawiki001/
HTTP/1.1" 301 575 "-" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0;
rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:34 -0400] "POST
/sites/mediawiki001/index.php?action=ajax HTTP/1.1" 200 430
"http://euswebsrv01/sites/mediawiki001/index.php?title=Topics:Operating_syst
ems/Microsoft_Windows_8/Start_Screen" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64;
Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:34 -0400] "GET
/sites/mediawiki001/index.php?title=Main_Page HTTP/1.1" 200 8279 "-"
"Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:50 -0400] "-" 408 0 "-" "-"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:50 -0400] "-" 408 0 "-" "-"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:51 -0400] "-" 408 0 "-" "-"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:51 -0400] "-" 408 0 "-" "-"

127.0.0.1 - - [02/Oct/2013:16:05:54 -0400] "OPTIONS * HTTP/1.0" 200 126 "-"
"Apache/2.2.22 (Ubuntu) (internal dummy connection)"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:07:16 -0400] "GET
/sites/mediawiki001/index.php?title=File:Topics:windows-8_1-start-screen.png
HTTP/1.1" 200 7294
"http://euswebsrv01/sites/mediawiki001/index.php?title=Topics:Operating_syst
ems/Microsoft_Windows_8/Start_Screen" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64;
Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:07:17 -0400] "GET
/sites/mediawiki001/img_auth.php/thumb/500/5/5b/windows-8_1-start-screen.png
/120px-windows-8_1-start-screen.png HTTP/1.1" 200 13178
"http://euswebsrv01/sites/mediawiki001/index.php?title=File:Topics:windows-8
_1-start-screen.png" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0;
rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:07:17 -0400] "GET
/sites/mediawiki001/img_auth.php/500/5/5b/windows-8_1-start-screen.png
HTTP/1.1" 200 189786
"http://euswebsrv01/sites/mediawiki001/index.php?title=File:Topics:windows-8
_1-start-screen.png" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0;
rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:07:17 -0400] "GET /sites/mediawiki001/
HTTP/1.1" 301 575 "-" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0;
rv:11.0) like Gecko"

 

General config:

VMware Workstation 10 running on Win7 SP1 x64

Web server: Ubuntu 12.04 Server x64, installed on a VMware machine, with 2
Go of RAM.

Apache/2.2.22 (Ubuntu)

MySQL 5.5.29

PHP Version 5.3.10-1ubuntu3.7

Mediawiki 1.21.1

APC 3.1.13

 

 

No, I haven't change anything in my config since many weeks. I'm the only
one who access the site.

On the server, I have the following structure:

/var/www/index.html (to choose if I want to access Mediawiki site or PHPBB
site - see below)

/var/www/sites/mediawiki001 (Mediawiki site)

/var/www/sites/phpbb001 (PHPBB site)

When I access the PHPBB site, all is very rapid. issue occurs only with
Mediawiki.

 

I have try to read on the web. but I'm completely lost with this one. still
a newbie J

 

You will probably need more info (php.ini ? LocalSettings.php ? extension
list ?...) : just tell me.

 

Thanks in advance !

 

Pierre

 

 

_______________________________________________
MediaWiki-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/mediawiki-l
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

Tim Starling-2
On 03/10/13 06:56, Pierre Labrecque wrote:
> Since 2 weeks, I experience some problems : the site runs very fast, and
> suddenly runs slow for a couple of seconds (let say 15/20 seconds to load a
> single page), then back to normal.

It sounds like a recache of the LocalisationCache, or MessageCache or
both. Try setting $wgMsgCacheExpiry = 365*86400, and set
$wgCacheDirectory to the path of a fast local (i.e. not NFS) writable
directory.

-- Tim Starling


_______________________________________________
MediaWiki-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/mediawiki-l
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

Pierre Labrecque
Hello,

First: thanks Tim for the answer, I really appreciate it !!! You make the day of someone in the world :-)

Here are some modifications I have done to my LocalSettings.php:

Tim suggests:

$wgCacheDirectory = "$IP/cache/mediawiki001"; (was already set)
$wgMsgCacheExpiry = 365*86400; (was at 86400 from DefaultSettings.php)

Right after this modification, I didn't had any other 408 errors for the rest of the day...

BUT, I went to Special:ListFiles and clicked on a picture and it took a very long time before the image was displayed (let's say near a minute)... doesn't make sens... It was long just if I clicked on a pict listed in Special:ListFiles...
I have continue my search on the net and found this:
http://www.mediawiki.org/wiki/Thread:Project:Support_desk/Upload_slow
So I tried to disable InstantCommons (I don't need it anyway) and BINGO ! after a day, all is fast:

# InstantCommons allows wiki to use images from http://commons.wikimedia.org
$wgUseInstantCommons = false;
$wgAllowExternalImages = false;
#$wgAllowExternalImageFrom = array();

I cannot understand why suddently it runned slowly, but it seems that these changes solved the issue...

Again: thanks !!!

Cheers !

-- pierre



-----Original Message-----
From: [hidden email] [mailto:[hidden email]] On Behalf Of Tim Starling
Sent: Thursday, October 03, 2013 11:50 PM
To: [hidden email]
Subject: Re: [MediaWiki-l] Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

On 03/10/13 06:56, Pierre Labrecque wrote:
> Since 2 weeks, I experience some problems : the site runs very fast,
> and suddenly runs slow for a couple of seconds (let say 15/20 seconds
> to load a single page), then back to normal.

It sounds like a recache of the LocalisationCache, or MessageCache or both. Try setting $wgMsgCacheExpiry = 365*86400, and set $wgCacheDirectory to the path of a fast local (i.e. not NFS) writable directory.

-- Tim Starling


_______________________________________________
MediaWiki-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/mediawiki-l


_______________________________________________
MediaWiki-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/mediawiki-l