Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

classic Classic list List threaded Threaded
5 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

Pierre Labrecque
Hello,

 

I'm lost. L

 

Since 2 weeks, I experience some problems : the site runs very fast, and
suddenly runs slow for a couple of seconds (let say 15/20 seconds to load a
single page), then back to normal. When the problem occurs, I see this in
the Apache access.log (see line with error 408. Apache error for Request
time out.):

 

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:34 -0400] "GET /sites/mediawiki001/
HTTP/1.1" 301 575 "-" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0;
rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:34 -0400] "POST
/sites/mediawiki001/index.php?action=ajax HTTP/1.1" 200 430
"http://euswebsrv01/sites/mediawiki001/index.php?title=Topics:Operating_syst
ems/Microsoft_Windows_8/Start_Screen" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64;
Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:34 -0400] "GET
/sites/mediawiki001/index.php?title=Main_Page HTTP/1.1" 200 8279 "-"
"Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:50 -0400] "-" 408 0 "-" "-"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:50 -0400] "-" 408 0 "-" "-"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:51 -0400] "-" 408 0 "-" "-"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:05:51 -0400] "-" 408 0 "-" "-"

127.0.0.1 - - [02/Oct/2013:16:05:54 -0400] "OPTIONS * HTTP/1.0" 200 126 "-"
"Apache/2.2.22 (Ubuntu) (internal dummy connection)"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:07:16 -0400] "GET
/sites/mediawiki001/index.php?title=File:Topics:windows-8_1-start-screen.png
HTTP/1.1" 200 7294
"http://euswebsrv01/sites/mediawiki001/index.php?title=Topics:Operating_syst
ems/Microsoft_Windows_8/Start_Screen" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64;
Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:07:17 -0400] "GET
/sites/mediawiki001/img_auth.php/thumb/500/5/5b/windows-8_1-start-screen.png
/120px-windows-8_1-start-screen.png HTTP/1.1" 200 13178
"http://euswebsrv01/sites/mediawiki001/index.php?title=File:Topics:windows-8
_1-start-screen.png" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0;
rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:07:17 -0400] "GET
/sites/mediawiki001/img_auth.php/500/5/5b/windows-8_1-start-screen.png
HTTP/1.1" 200 189786
"http://euswebsrv01/sites/mediawiki001/index.php?title=File:Topics:windows-8
_1-start-screen.png" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0;
rv:11.0) like Gecko"

192.168.75.1 - - [02/Oct/2013:16:07:17 -0400] "GET /sites/mediawiki001/
HTTP/1.1" 301 575 "-" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0;
rv:11.0) like Gecko"

 

General config:

VMware Workstation 10 running on Win7 SP1 x64

Web server: Ubuntu 12.04 Server x64, installed on a VMware machine, with 2
Go of RAM.

Apache/2.2.22 (Ubuntu)

MySQL 5.5.29

PHP Version 5.3.10-1ubuntu3.7

APC 3.1.13

 

 

No, I haven't change anything in my config since many weeks. I'm the only
one who access the site.

On the server, I have the following structure:

/var/www/index.html (to choose if I want to access Mediawiki site or PHPBB
site - see below)

/var/www/sites/mediawiki001 (Mediawiki site)

/var/www/sites/phpbb001 (PHPBB site)

When I access the PHPBB site, all is very rapid. issue occurs only with
Mediawiki.

 

I have try to read on the web. but I'm completely lost with this one. still
a newbie J

 

You will probably need more info (php.ini ? LocalSettings.php ? extension
list ?...) : just tell me.

 

Thanks in advance !

 

Pierre

 

_______________________________________________
Wikitech-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikitech-l
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

Platonides
On 02/10/13 22:34, Pierre Labrecque wrote:
> Hello,
>
> I'm lost. L
>
> Since 2 weeks, I experience some problems : the site runs very fast, and
> suddenly runs slow for a couple of seconds (let say 15/20 seconds to load a
> single page), then back to normal. When the problem occurs, I see this in
> the Apache access.log (see line with error 408. Apache error for Request
> time out.):

Is it possible that it slows down / times out at the moment it tries to
run the job queue?


_______________________________________________
Wikitech-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikitech-l
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

Pierre Labrecque
Hello !

I really don't know (and to be honest, I'm too newbie to just understand the question :-) )... I also found that I have another trouble (possibly related):
I have the following structure:
/var/www/index.html (there are 2 links in this page: one to choose the mediawiki site, one to choose the phpbb site)
/var/www/sites/mediaiwki001
/var/www/sites/phpbb001

Let's say I start the web server (power on) and go to index.html: it can suddenly take a very long time (20 seconds) before I get this really basic page. So it's absolutely not related to Mediawiki or PHP or MySQL, but to Apache (?), no ?

With the modification proposed by Tim ($wgMsgCacheExpiry = 365*86400;) + set to false InstantCommons, all seems fine in Mediawiki...

Seems that there's many issues suddenly (and again, I didn't change anything since weeks).

Lost...

-- pierre

-----Original Message-----
From: [hidden email] [mailto:[hidden email]] On Behalf Of Platonides
Sent: Sunday, October 06, 2013 12:23 PM
To: [hidden email]
Subject: Re: [Wikitech-l] Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

On 02/10/13 22:34, Pierre Labrecque wrote:
> Hello,
>
> I'm lost. L
>
> Since 2 weeks, I experience some problems : the site runs very fast,
> and suddenly runs slow for a couple of seconds (let say 15/20 seconds
> to load a single page), then back to normal. When the problem occurs,
> I see this in the Apache access.log (see line with error 408. Apache
> error for Request time out.):

Is it possible that it slows down / times out at the moment it tries to run the job queue?


_______________________________________________
Wikitech-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikitech-l


_______________________________________________
Wikitech-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikitech-l
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

Pierre Labrecque
More info: I found also that the index.html is slow to display only when the web server is idle for a while, so it's slow to reat to the very first request... let's say I bowse the site and stop... wait for an hour then try to access it again: it's slow to the first request I do and I found also that kind of lines ((internal dummy connection - what's this ?) in the error.log:

192.168.75.1 - - [06/Oct/2013:13:26:46 -0400] "POST /sites/mediawiki001/index.php?action=ajax HTTP/1.1" 200 581 "http://euswebsrv01/sites/mediawiki001/index.php?title=Projects:Main_page" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko"
127.0.0.1 - - [06/Oct/2013:13:26:51 -0400] "OPTIONS * HTTP/1.0" 200 126 "-" "Apache/2.2.22 (Ubuntu) (internal dummy connection)"
127.0.0.1 - - [06/Oct/2013:13:26:52 -0400] "OPTIONS * HTTP/1.0" 200 126 "-" "Apache/2.2.22 (Ubuntu) (internal dummy connection)"
127.0.0.1 - - [06/Oct/2013:13:26:53 -0400] "OPTIONS * HTTP/1.0" 200 126 "-" "Apache/2.2.22 (Ubuntu) (internal dummy connection)"
127.0.0.1 - - [06/Oct/2013:13:26:54 -0400] "OPTIONS * HTTP/1.0" 200 126 "-" "Apache/2.2.22 (Ubuntu) (internal dummy connection)"
192.168.75.1 - - [06/Oct/2013:13:52:20 -0400] "GET / HTTP/1.1" 200 1668 "-" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko"
192.168.75.1 - - [06/Oct/2013:13:52:20 -0400] "GET /pict/logo.png HTTP/1.1" 200 9939 "http://euswebsrv01/" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko"

-- pierre


-----Original Message-----
From: [hidden email] [mailto:[hidden email]] On Behalf Of Pierre Labrecque
Sent: Sunday, October 06, 2013 1:35 PM
To: 'Wikimedia developers'
Subject: Re: [Wikitech-l] Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

Hello !

I really don't know (and to be honest, I'm too newbie to just understand the question :-) )... I also found that I have another trouble (possibly related):
I have the following structure:
/var/www/index.html (there are 2 links in this page: one to choose the mediawiki site, one to choose the phpbb site)
/var/www/sites/mediaiwki001
/var/www/sites/phpbb001

Let's say I start the web server (power on) and go to index.html: it can suddenly take a very long time (20 seconds) before I get this really basic page. So it's absolutely not related to Mediawiki or PHP or MySQL, but to Apache (?), no ?

With the modification proposed by Tim ($wgMsgCacheExpiry = 365*86400;) + set to false InstantCommons, all seems fine in Mediawiki...

Seems that there's many issues suddenly (and again, I didn't change anything since weeks).

Lost...

-- pierre

-----Original Message-----
From: [hidden email] [mailto:[hidden email]] On Behalf Of Platonides
Sent: Sunday, October 06, 2013 12:23 PM
To: [hidden email]
Subject: Re: [Wikitech-l] Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

On 02/10/13 22:34, Pierre Labrecque wrote:
> Hello,
>
> I'm lost. L
>
> Since 2 weeks, I experience some problems : the site runs very fast,
> and suddenly runs slow for a couple of seconds (let say 15/20 seconds
> to load a single page), then back to normal. When the problem occurs,
> I see this in the Apache access.log (see line with error 408. Apache
> error for Request time out.):

Is it possible that it slows down / times out at the moment it tries to run the job queue?


_______________________________________________
Wikitech-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikitech-l


_______________________________________________
Wikitech-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikitech-l


_______________________________________________
Wikitech-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikitech-l
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Mediawiki - suddenly slow - suddenly fast - Apache error 408

Mark A. Hershberger-4
On 10/06/2013 04:01 PM, Pierre Labrecque wrote:
> More info: I found also that the index.html is slow to display only when
> the web server is idle for a while, so it's slow to reat to the very first request

If VMWare isn't active doing anything but serving this site, then when
you don't using for a while and then come back, VMWare has been "paged
out" and needs to be loaded before it can respond to the request.

Maybe this KB article will be of interest: "Excessive Page Faults
Generated By Windows Applications May Impact the Performance of Virtual
Machines"
http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1687

Requests that come right in a row wouldn't have to deal with paging
because the first request already did that.

This is just speculation on my part, though, since I really haven't used
VMWare on Windows.

> I found also that kind of lines ((internal dummy connection - what's
this ?)
> in the error.log

https://wiki.apache.org/httpd/InternalDummyConnection

HTH,

Mark.

--
Mark A. Hershberger
NicheWork LLC
717-271-1084

_______________________________________________
Wikitech-l mailing list
[hidden email]
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikitech-l